6 راه موثر برای پیشگیری از یبوست در خانم های باردار

دلایل یبوست در دوران بارداری

بسیاری از خانم ها در دوران بارداری مبتلا به یبوست می شوند. دلایل عمده ایجاد یبوست در بارداری شامل موارد زیر است:

  • تغییرات هورمونی در دوران بارداری موجب شل شدن عضلات دستگاه گوارش می شود و در نتیجه غذا در دستگاه گوارش سخت تر و آهسته تر حرکت می کند.
  • وزن جنین در رحم و فشاری که به مقعد وارد می شود می تواند در ایجاد یبوست تاثیر داشته باشد.
  • تهوع و استفراغ مکرر، تعریق زیاد و تکرر ادرار در دوران بارداری موجب کاهش مایعات بدن و ابتلا به یبوست می شود.
  • مصرف مکمل های آهن نیز از دلایل رایج ایجاد یبوست در خانم های باردار است. فقط مقادیر اندک آهن راه خود را به جریان خون باز می کنند و باقی مانده آن ها به دیگر مواد هضم نشده می چسبد و چسبنده و قیر مانند می شود که به راحتی در طول دستگاه گوارش حرکت نمی کند.
  • عدم تحرک کافی در دوران بارداری از دیگر عوامل ایجاد یبوست است.

جلوگیری و کاهش یبوست در دوران بارداری

رژیم غذایی با فیبر بالا

روزانه از غذاهای با فیبر بالا مانند غلات و نان سبوس دار، برنج قهوه ای، میوه و سبزیجات تازه مصرف کنید.

نوشیدن مایعات فراوان

مایعات فراوان به ویژه آب بنوشید. همچنین بعضی افراد نوشیدن مایعات گرم مثل آب داغ و لیمو را بلافاصله بعد از بیدار شدن برای جلوگیری از یبوست بسیار موثر می دانند.

نوشیدن چای، قهوه و نوشیدنی های گازدار را به حداقل برسانید. این نوشیدنی ها موجب از دست رفتن آب بدن و بدتر شدن یبوست می شود.

ورزش

به طور منظم ورزش کنید. پیاده روی، شنا، دوچرخه سواری روی دوچرخه ثابت و یوگا به تحرک دستگاه گوارش و همچنین سلامت و تناسب بهتر اندام شما کمک می کند.

انتخاب دقیق مکمل های مصرفی

بسیاری از مکمل های مفید در دوران بارداری موجب افزایش یبوست می شود. در صورتی که فرد رژیم غذایی دوران بارداری را رعایت کند نیازی به مصرف مکمل آهن نیست. همچنین افرادی که در رژیم غذایی خود آهن را به میزان کافی مصرف نمی کنند، می توانند به تجویز پزشک از عصاره های گیاهی حاوی آهن که یبوست ایجاد نمی کند، استفاده کنند.

عدم مصرف ملین ها

همه ملین ها و نرم کننده های مدفوع برای دوران بارداری ایمن نیستند. همچنین ملین ها موجب از دست رفتن آب بدن و ناراحتی های دیگری می شوند. لازم است قبل از مصرف این مواد برای درمان یبوست حتما با پزشک خود مشورت کنید.

مصرف پروبیوتیک ها

مواد پروبیوتیک موجود در مواد غذایی مثل ماست موجب تحریک باکتری های روده برای تجزیه بهتر مواد غذایی می شود. این حالت به حرکت بهتر مواد غذایی در دستگاه گوارش کمک می کند.

منابع

http://www.bellybelly.com.au/pregnancy/constipation-during-pregnancy/

http://www.whattoexpect.com/pregnancy/symptoms-and-solutions/constipation.aspx

http://www.babycenter.com/0_constipation-during-pregnancy_836.bc