چگونه می‌توان از متاستاز کبدی جلوگیری کرد؟

متاستاز کبدی عبارت است از سرطانی که در یکی از ارگان‌های بدن شروع شده و سپس به کبد گسترش می‌یابد. متاستاز کبدی، سرطان کبد ثانویه یا بیماری متاستاتیک نیز نام می‌گیرد. در مقابل، سرطانی که شروع آن در کبد است را سرطان کبد اولیه گویند. ابتلا به متاستاز کبدی متداول‌تر از سرطان کبد اولیه است.

جلوگیری از متاستاز کبدی

عوامل مختلفی سبب بروز سرطان‌های متفاوتی می‌شود. امروزه روشی که به طور کامل از متاستاز به کبد جلوگیری کند، کشف نشده است و تنها می‌توان خطر ابتلا به آن را کاهش داد. برای کسب اطلاعات بیشتر درباره احتمال ابتلا به سرطان، با پزشک معالج مشورت کنید.

می‌توان خطر متاستاز به کبد را از طریق سبک زندگی سالم مثل تمرینات ورزشی منظم، کنترل وزن، تغذیه سالم و مصرف محدود الکل کاهش داد.

متاستاز کبد در اثر ابتلا به هپاتیت و سیروز بروز می‌یابد، پس جلوگیری از عفونت هپاتیت B و C در کاهش ابتلا به متاستاز کبد بسیار حائز اهمیت است. واکسن، سلامت افراد در برابر هپاتیت B را تضمین می‌کند. ولی همچنان برای درمان هپاتیت C واکسنی در دسترس نیست. بیشتر کشورهای صنعتی برنامه منظمی برای محافظت از افراد در برابر بیماری‌های عفونی دارند.

  محافظت در برابر هپاتیت B و C

چنانچه هپاتیت B درمان نشود، منجر به سیروز کبدی، نارسایی کبدی و سرطان خواهد شد. واکسن هپاتیت B برای کودکان و بزرگسالان در دسترس است. اگر در معرض خطر ابتلا به عفونت هپاتیت B یا C قرار دارید، حتما یک آزمایش غربالگری بدهید.

اگر به هپاتیت B مزمن مبتلا هستید، مصرف داروهای آنتی ویرال، سرعت پیشرفت بیماری کبد را کم کرده و خطر ابتلا به سرطان کبد را کاهش می‌دهد، ولی این داروها قادر نیستند احتمال متاستاز به کبد را به طور کامل از بین ببرند. مدارک بسیاری در دست است که ثابت می‌کند داروهای شیمیایی، در کنترل عفونت مزمن هپاتیت B و C نقش موثری دارند. این داروها می‌توانند تاثیر ویروس‌ها در ایجاد التهاب و آسیب به کبد را کاهش دهند. در سال‌های اخیر پیشرفت‌های زیادی در زمینه درمان‌های ضد ویروسی، مخصوصا برای ویروس مزمن هپاتیت C رخ داده است. به این ترتیب اگر درمان‌های ضد ویروسی قبل از شیوع سیروز انجام شود، ضربه بزرگی به سرطان کبد خواهد زد. برای کسب اطلاعات درباره این شیوه درمان، باید با یک هپاتولوژیست مشورت کنید.

اگر به هپاتیت مزمن مبتلا هستید باید برای انجام معاینات تصویربرداری، سونوگرافی، سی‌تی‌اسکن و MRI به طور منظم به پزشک مراجعه کنید.

بیماری کبد چرب غیرالکلی که یک عامل مهم برای متاستاز به کبد است، با اضافه وزن ارتباط مستقیم دارد. به همین دلیل افراد جامعه به دنبال کردن برنامه‌های سلامتی اعم از کنترل وزن، رژیم غذایی کامل و شرکت در فعالیت‌های فیزیکی تشویق می‌شوند. پزشک متخصص می‌تواند در زمینه برنامه‌ریزی برای انجام تمرینات ورزشی متناسب با توانایی فیزیکی و نیاز بدن، به شما کمک کند.

منابع

http://my.clevelandclinic.org/health/diseases_conditions/hic-rectal-prolapse

http://www.mayoclinic.org/tests-procedures/rectal-prolapse-surgery/details/what-you-can-expect/rec-20259132

http://www.cancer.net/cancer-types/liver-cancer/risk-factors-and-prevention

http://www.cancer.ca/en/cancer-information/cancer-type/metastatic-cancer/liver-metastases/?region=on