مواد غذایی مفید برای سلامت دستگاه گوارش

سلامت دستگاه گوارش بطور مستقیم در ارتباط با غذاهایی که می خوریم و شیوه زندگی ما است. رعایت رژیم غذایی مناسب به بهبود سیستم گوارش و عملکرد بهتر آن کمک می کنند:

رژیم غذایی با فیبر بالا

مصرف یک رژیم غذایی سرشار از فیبر و غنی از غلات، حبوبات، سبزیجات و میوه ها سلامت دستگاه گوارش را بهبود می بخشد. مواد غذایی حاوی فیبر حرکات روده بزرگ را تسریع می کند و از مشکلاتی مثل یبوست و اسهال جلوگیری می کند. رژیم غنی از فیبر همچنین باعث درمان و جلوگیری از شرایط مختلف گوارشی مثل سندروم روده تحریک پذیر و هموروئید می شود و در کاهش خطر ابتلا به سرطان کولون و رکتوم بسیار موثر است.

سیب زمینی شیرین

مصرف سیب زمینی شیرین به همراه پوست آن روی سلامت سیستم گوارش بسیار موثر است. سیب زمینی شیرین حاوی فیبر، کربوهیدرات های پیچیده، ویتامین B6 و C و منگنز است که به گوارش کمک می کند. سیب زمینی شیرین به درمان زخم های گوارشی، زخم دوازدهه و برخی دیگر از مشکلات التهابی روده کمک می کند.

آوکادو

آوکادو حاوی فیبر فراوان و چربی های غیر اشباع است و به حفظ سلامت دستگاه گوارش و همچنین عملکرد مناسب پانکراس، کبد و کیسه صفرا کمک می کند.

مصرف زیاد مایعات

نوشیدن زیاد مایعات، عبور مواد دفعی را راحت تر می کند و موجب جلوگیری از یبوست می شود. مواد غذایی حاوی فیبر مانند اسفنج عمل می کنند و آب را جذب می کنند. بدون مایعات، فیبر نمی تواند عملکرد درستی داشته باشد.

نوشیدن آب بهترین گزینه است اما نوشیدنی های دیگر مثل شیر و آب میوه ها که حدود 90% آب دارند نیز مفید هستند. از مصرف زیاد نوشیدنی های کافئین دار مثل چای و قهوه و نوشیدنی های گازدار که اسید معده را افزایش می دهند و موجب سوزش معده می شوند، خودداری کنید.

پروبیوتیک

پروبیوتیک ها باکتری های مفیدی هستند که بطور طبیعی در سیستم گوارش ما حضور دارند. مصرف ماست های کم چرب پروبیوتیک، کفیر یا دیگر مواد حاوی پروبیوتیک به صورت روزانه فواید گوارشی فراوانی دارد. پروبیوتیک ها جذب مواد غذایی را افزایش می دهند، به شکستن لاکتوز کمک می کنند، سیستم ایمنی را تقویت می کنند و حتی در درمان سندروم روده تحریک پذیر، اسهال و زخم های گوارشی موثر هستند.

کاهش مصرف چربی

چربی زیاد در رژیم غذایی عمل هضم و گوارش را آهسته می کند که می تواند موجب سوزش معده، نفخ و یبوست شود. همچنین تحقیقات نشان داده که رژیم غذایی حاوی مقادیر زیاد چربی های اشباع شده، خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ را افزایش می دهد.

ضروری است که در رژیم غذایی خود بیشتر از ماهی و گوشت های بدون چربی، شیرهای بدون چربی یا نیم چرب مصرف کنید.

کاهش مصرف غذاهای پر نمک یا شیرین

از مصرف غذاهای حاوی شکر یا نمک زیاد و همچنین غذاهای فراوری شده و آماده که فرایند هضم را آهسته می کنند و موجب یبوست می شوند نیز تا حد امکان خودداری کنید.