آیا یبوست در بارداری برای جنین خطر دارد؟

یبوست در بارداری و علت آن
یبوست در بارداری یک مشکل بسیار رایج است که در حدود نیمی از خانم‌ها اتفاق می‌افتد و مشکلات مختلفی مثل درد و ناراحتی شکم، زور زدن هنگام دفع و دفع نامنظم را ایجاد می‌کند. عوامل مختلفی در ایجاد یبوست در بارداری نقش دارند که شامل موارد زیر است:
•هورمون پروژسترون – تغییرات هورمونی در طول بارداری موجب شل شدن ماهیچه‌های روده می‌شود. این حالت حرکات مواد غذایی را در طول سیستم گوارشی آهسته می‌کند و مدت زمان بیشتری طول می‌کشد تا مواد غذایی جذب خون شده و به جنین برسند. همچنین زمان بیشتری صرف حذف آب از مواد دفعی می‌شود که خود موجب یبوست در بارداری می‌شود.
•مصرف قرص آهن – مصرف آهن زیاد در طول بارداری از عوامل ایجاد یبوست در بارداری است.
•عوامل دیگر مثل عدم تحرک، اضطراب، عدم مصرف فیبر و مایعات کافی در رژیم غذایی می‌توانند منجر به ایجاد یبوست در بارداری شوند.
•همچنین در اواخر بارداری، فشار ناشی از رشد جنین به رکتوم (بخش انتهایی روده که محل تجمع مواد دفعی است) می‌تواند موجب آهسته شدن حرکات گوارشی و ایجاد یبوست در بارداری شود.
آیا یبوست در بارداری خطرناک است؟
بطور معمول یبوست در بارداری خطر جدی ندارد، اما نباید نادیده گرفته شود. یبوست شدید و در نتیجه آهسته شدن حرکت مواد غذایی در روده می‌تواند موجب کاهش رسیدن املاح و مواد غذایی به جنین شود. همچنین یبوست در بارداری علاوه بر درد و ناراحتی برای مادر می‌تواند منجر به مشکلات دیگری شود از جمله:
هموروئید (بواسیر) که رگ‌های بزرگ و متورمی است که در اطراف کانال مقعدی ایجاد می‌شود و می‌تواند موجب خارش، درد و ناراحتی و حتی خونریزی شود.
فیشر مقعدی که به دنبال فشار زیاد در ناحیه مقعد ایجاد می‌شود و موجب درد شدید و خونریزی بویژه هنگام دفع می‌شود.
پیشگیری از یبوست در بارداری
مصرف مواد غذایی حاوی فیبر
مصرف رژیم غذایی با فیبر بالا شامل غلات، برنج قهوه‌ای، لوبیا، میوه و سیزیجات تازه به صورت روزانه برای جلوگیری از یبوست در بارداری ضروری است. همچنین ممکن است مکمل‌های فیبر توسط پزشک برای جلوگیری یا بهبود یبوست در بارداری برای شما تجویز شود.
مصرف مایعات فراوان
نوشیدن مایعات زیاد بویژه در صورت مصرف فیبر بالا ضروری است. همچنین هنگام مصرف مکمل‌های آهن باید آب فراوان بنوشید.
ورزش منظم
پیاده روی، شنا، یوگا و … همگی در بهبود یبوست در بارداری موثرند و به علاوه سلامت و وزن مناسب‌تری به شما می‌دهند. ورزش متعادل در طول بارداری (20 تا 30 دقیقه و سه بار در هفته) نه تنها خطری برای جنین ندارد بلکه موجب کاهش عوارض و خطرات بارداری و زایمان می‌شود.
تغییر در میزان مصرف آهن
گرچه مصرف آهن در طول بارداری ضروری است، اما میزان زیاد آن می‌تواند موجب یبوست شود. یک رژیم غذایی سالم اغلب حاوی مقدار کافی آهن برای بارداری است، اما در صورت نیاز به مصرف مکمل‌های آهن می‌توانید میزان یا نوع آن را با مشورت با پزشک تغییر دهید تا یبوست خود را کنترل کنید. البته در صورت ابتلا به کم خونی لازم است در طول بارداری آهن را در دوز مورد نیاز مصرف کنید.
اگر نیاز به مشاوره دارید می‌توانید با شماره‌های زیر در تماس باشید:
مرکز جراحی سهروردی: 3-88750222 (9821+)
بیمارستان عرفان: 23021000 (9821+)