
درمان فیستول مقعدی به منظور کاهش خطر عفونت فیستول و تسکین علائم ضروری است.
موارد زیر در درمان و بهبود فیستول مقعدی موثرند:
جراحی
معمولا برای درمان فیستول مقعدی ، جراحی فیستول مقعدی توسط پزشک متخصص ضروری است. هدف از جراحی، درمان فیستول مقعدی است، بهطوری که عضلات اسفنکتر که مسئول باز و بسته کردن مقعد هستند، آسیب نبینند. جراحی فیستول مقعدی معمولا تحت بیهوشی عمومی انجام میشود. بطور کلی جراحی فیستول مقعدی بصورت سرپایی انجام میشود به این معنا که دوره بستری کوتاهی دارد. در طول جراحی، جراح عمق و وسعت کانال فیستولی را ارزیابی میکند و بر اساس آن از روشهای مختلفی برای جراحی فیستول مقعدی استفاده میکند.
بیشتر فیستولها با روش فیستولوتومی درمان میشوند که در آن پوست و عضلات اطراف فیستول برش داده شده و فیستول تبدیل به یک شیار باز میشود. این حالت، اجازه بهبود فیستول را میدهد. فیستولهای پیچیدهتر ممکن است نیازمند یک نوع خاصی از تخلیه عفونت درون فیستول داشته باشند. در این حالت، ستون که نخ جراحی مخصوصی است، برای حداقل 6 هفته در محل فیستول قرار داده میشود و بعد از آن یک جراحی ترمیمی اصلی انجام میشود. فلپ پیشرفته نیز روشی است که برای موارد پیچیده فیستول مقعدی یا در افرادی که در معرض خطر بیاختیاری مقعد هستند، استفاده میشود. فلپ قطعهای از بافت است که از رکتوم یا پوست اطراف مقعد برداشته میشود. فلپ سپس به بخش داخلی منفذ فیستول متصل میشود تا به ترمیم آن کمک کند.
روشهای غیر جراحی
استفاده از چسب فیبرین یکی از روشهای غیر جراحی درمان فیستول مقعدی است. چسب فیبرین به درون فیستول مقعدی تزریق میشود تا مسیر فیستول را مسدود کند. سپس منفذ فیستول بخیه میشود.
همچنین با استفاده از پلاگ كه مادهاي كلاژني است میتوان مسير فيستول را پر کرد. روش غیر تهاجمی ديگر LIFT است، که در اين روش از بين عضلات داخلي و خارجي مسير فيستول را پس از كنترل عفونت، قطع کرده و گره مي زنند.
البته ميزان موفقيت روشهاي كم تهاجمي كمتر از روش جراحي فيستولوتومي ( برش روي فيستول) است.
رژیم غذایی و درمانهای طبیعی
رژیم غذایی نقش مهمی در درمان فیستول مقعدی دارد. یبوست عاملی است که شرایط فیستول مقعدی را تشدید میکند و باید از آن پیشگیری شود. موارد زیر در بهبود فیستول مقعدی موثرند:
رژیم غذایی با فیبر بالا- مصرف منظم غذاهای پر فیبر در افزایش حجم مدفوع و کنترل شرایط موثر است. همزمان با مصرف فیبر، افراد باید آب فراوان نیز مصرف کنند که کولون را تمیز کرده و مانع یبوست میشود. غذاهایی که فیبر بالا دارند عبارتند از: جوانه گندم، برنج قهوهای، نان قهوهای، جو، موز، پاپایا، پرتقال، سیب، گلابی، کلم بروکلی، گل کلم، اسفناج، هویج، گوجه فرنگی، پیاز و…
از غذاهای خیلی تند که موجب عوارض بیشتر و افزایش علائم فیستول مقعدی میشوند، اجتناب کنید. غذاهای تند میتوانند درد و خونریزی را طی اجابت مزاج بدتر کنند.
حجم وعده غذایی را در هر بار کاهش دهید و از خوردن مقدار زیاد غذا در هر وعده خودداری کنید.
از تمیز کردن بیش از حد ناحیه فیستول مقعدی خودداری کنید چرا که موجب تحریک و خارش ناحیه میشود.
حمام کردن بهصورت نشسته و نشستن در آب گرم برای حدود 30 دقیقه، در تسکین و بهبود علائم موثر است.