چگونه از دستگاه گوارش خود مراقبت کنیم؟

مصرف رژیم غذایی با فیبر بالا

مصرف مواد غذایی غنی از فیبر شامل غلات، میوه و سبزیجات به بهبود سلامت دستگاه گوارش کمک می‌کند. رژیم غذایی غنی از فیبر موجب حرکت بهتر غذا در دستگاه گوارش و جلوگیری از یبوست می‌شود.

خوردن منظم غذا

برای سلامت دستگاه گوارش ، هر سه وعده غذایی صبحانه، نهار و شام را طبق برنامه و در سر ساعت مشخص بخورید. از خوردن بیش از حد یا گرسنگی زیاد اجتناب کنید. همچنین از خوردن غذا قبل از رفتن به رختخواب که موجب رفلاکس اسید معده و سوزش معده می‌شود خودداری کنید.

جویدن درست غذا

هنگام غذا خوردن بنشینید و غذا را به آرامی و کامل بجوید. این کار به هضم غذا و جذب درست مواد غذایی در دستگاه گوارش کمک می‌کند.

نوشیدن آب

نوشیدن مقدار زیاد آب برای سلامت دستگاه گوارش بسیار مهم است. آب در دستگاه گوارش به حل چربی‌ها و فیبرهای محلول و حرکت راحت‌تر آنها کمک می‌کند.

سیگار نکشید

سیگار کشیدن به عضلات بخش انتهایی مری آسیب می‌زند و موجب رفلاکس اسید معده و سوزش معده می‌شود. سیگار کشیدن یکی از فاکتورهای خطر مهم ابتلا به انواع زخم‌های گوارشی و سرطان‌ها از جمله سرطان‌های دستگاه گوارش است.

ترک عادات بد

کافئین می‌تواند میزان اسیدیته معده را افزایش دهد که موجب رفلاکس اسید معده و سوزش معده می‌شود. پس لازم است از مصرف بیش از حد مواد حاوی کافئین مثل قهوه خودداری کنید. مصرف زیاد الکل نیز می‌تواند منجر به التهاب لایه پوشاننده معده، کرامپ، خونریزی، درد شکمی، رفلاکس و سوزش معده شود.

ورزش کنید

ورزش منظم به حرکت غذا در دستگاه گوارش و جلوگیری از یبوست کمک می‌کند. ورزش کردن همچنین به داشتن وزن طبیعی که برای سلامت دستگاه گوارش لازم است کمک می‌کند.

کنترل استرس

استرس شروع کننده بسیاری از مشکلات گوارشی از جمله سوء ‌هاضمه، افزایش وزن، اسهال و یبوست و همچنین ضعف سیستم ایمنی است. استرس همچنین شما را مستعد ابتلا به زخم معده می‌کند. یوگا، مدیتیشن، ماساژ، حمام و دیگر کارهای آرامش بخش به شما در مقابله با استرس و در نتیجه سلامت دستگاه گوارش کمک می‌کند.

خوردن گوشت بدون چربی

هضم پروتئین‌های بدون چربی مثل گوشت مرغ و ماهی بسیار راحت‌تر از پروتئین‌های پر از چربی مثل گوشت گاو است.

اجتناب از مصرف غذاهای دیرهضم

گوارش بعضی غذاها بسیار مشکل است؛ پس بهتر است تا حد امکان از خوردن آنها اجتناب شود. غذاهای سرخ شده و پرچرب، مواد غذایی خیلی ترش یا تند به دستگاه گوارش آسیب می‌زنند. همچنین در صورت عدم تحمل لاکتوز لازم است از مصرف محصولات لبنی حاوی لاکتوز خودداری کنید.

مصرف مواد غذایی پروبیوتیک

پربیوتیک ‌ها باکتری‌های مفیدی هستند که بطور طبیعی در دستگاه گوارش ما وجود دارند و با مبارزه با اثرات رژیم غذایی نامناسب، استرس و آنتی‌بیوتیک‌ها به حفظ سلامتی بدن کمک می‌کنند. جذب مواد غذایی، شکستن لاکتوز و تقویت سیستم ایمنی از دیگر مزایای پروبیوتیک ‌ها است. ماست کم چرب یا کفیر از منابع خوب پربیوتیک ‌ها هستند که می‌توان به‌صورت روزانه مصرف کرد.